Poradna

Bojíte nebo stydíte se na něco zeptat? Zkuste anonymní internetovou poradnu, kde vám odborníci pod vedením primářky dětské onkologie v Brně MUDr. Viery Bajčiové, CSc. zodpoví vaše dotazy. Na dotazy se budeme snažit zareagovat v co nejkratším termínu.

Vložit nový dotaz

povinné položky

Bulka varle

Leoš Barák, 20.01.2018, 03:26:44

Dobrý den, už přeš 2 roky mám na pravém varleti bulku na horním polu, dá se říct vedle nadvarlete malou bulku asi jako hlavička špendlíku ani ne..nemám žadné problémy..bulka se nezvětšuje aspon tedy určitě ne radikálně. V minulosti jsem měl varikokelu na levé straně, takže se dá říct mohu trpět na cysty, popř na rozšíření žilního pletení,. Mohu být v klidu , děkuji za odpověď?

pokud je nález více jak 2 roky stejný, můžete být naprosto v klidu

Spleť žil

Josef Pres, 09.01.2018, 15:33:42

Dobrý den, u levého varlete mám spleť žil v tak hustém množství že se nelze samovyšetřit po celém obvodu varlete . Varle mě několikrát do roka pobolívá . Osobně si myslím že bolest je psychická. Předem děkuji za odpověď

máte zřejmě varikokélu, pokud je velká, je indikováno její operační odstranění - doporučuji navštívit urologa

Janda, 07.01.2018, 22:47:47

Zdravím, chtěl jsem se zeptat zda může Varikokéla sama od sebe zmiznout, nebo je potřebná operace abych se jí zbavil. Díky

ne, sama zmizet nemůže, operace je indikována pouze v případě, že je varikéla větší nebo dělá klinické problémy

Hrčka na semenníku

Martin Bielka, 03.01.2018, 22:50:47

Dobrý deň, našiel som si už asi v 14 roku na lavom semenniku hrčku teraz mam 22 rokov nikdy ma neboleli semenniky ale teraz ma pobolieva ľavý semenník je aj na dotyk trochu tvrdší aj ta hrčka je tvrdá a je pod kožou a stale na jednom mieste. Objednal som sa urológovi a bojim sa čo mi povie

a čo čakáte odo mňa? Chválim, že ste sa objednal k urologovi, a keď je tam hrčka tak dlho, tak je veľká pravdepodobnosť, že to nie je nádor. Ale vyšetřenie je nutné, už pre Váš dušeevný kľud.

Varikokela

Pavel, 02.01.2018, 20:16:48

Dobrý den.. Nějaký rok zpátky jsem zjistil že mám varikokelu. Do ted me vubec nebolela a ani se nezvetsila. Je velká zhruba 5-6mm ( jak kdy).. Před pár dny mě začalo občas pobolívat na levé části vedle penisu, spíše u močového měchýře.. Kdy už to nejsou ty smotané žilky ale je to hned nad nimi, vedle začátku penisu (kde začíná ochlupení). . Poslední dobou hodně sedím u počítače tak jestli by to nemohlo být tím.. Také na to furt myslím tak jestli jsem si to nemohl vsugerovat ale o tom pochybuji.. Chtěl bych se tedy zeptat jestli by tu mírnou bolest mohla způsobovat takhle malá varikokela nebo by to mohlo být něco jiného. Děkuji.

samozřejmě nemůži říct na 100%, že ta bolest je způsobena varikokélou, ale také to vyloučit nemohu. Myslím ale, že psychika hraje taky velkou roli.... doporučuji, aby jste se soustředil na jiné věci, dodržoval pohybový a pitný režim a stav se pravděpodobně upraví. Pokud ne nebo by se bolesti stupňovali, pak navšívte svého urologa.

Petr, 18.12.2017, 22:17:42

Dobrý večer, Chtěl bych se zeptat, mám zvětšený semenný provazec na levém varleti, vypadá to jako lehký otok a mám v i zvětšené žily v této oblasti. Normálně problémy nemám ale když se varlete dotýkám cítím tupou nepříjemnou bolest, při fyzické námaze především skákání mi vystřeluje bolest do podbřišku. Chci se zeptat zda je nutná návštěva lékaře nebo je to v rámci možnosti v “pořádku”. Děkuji přeji hezký večer Petr

tak já nevím.... pokud Vás to bolí tak, že se ptáte na radu, tak nevím, proč nejdete k lékaři, který by Vám eventualně mohl pomoci. Pokud chcete vědět, jestli je to vážne, tak zřejmě ne.

Daniel, 17.12.2017, 15:45:43

Dobrý den, je mi 42let na začátku července 2017 byl zjištěn nádor na levém varleti, varle mi bylo odebráno s že se jednalo o smíšený tumor - semion+embrionální karcinom.. Dominující byl semion. Nádor neprorůstal obalem . Provazec semenný i resekční okraj provazce semenného byl bez eventuálních nádorových struktur. Biochemie před operací : AFP 21,4, bHGG 5,2, LD 3 Na koci srpna jsem byl na CT trupu a to bylo bez nálezu ( v pořádku) . začátek září Biochemie: AFP 19,9, bHGG 1,2, LD 2,7 následovalo první kolo chemoterapie BEP (5dní v nemocnici následně dva dopichy) po první kole chemoterapie biochemie AFP 16,7 bHGG 1,2 / po druhém kole chemoterapi BEP Biochemie AFP 18, bHGG 1,2 / po posledním planovaném třetím kole BEP chemoterapie Biochemie vyskočilo AFP na 21,7, bHHG 1,2, LD 3,19 / dva týdny po ukončení třetí chemoterapie jsem podstoupil kontrolní CT to bylo v pořádku a nový odběr krve Biochemie AFP 17,3 , bHHG 1,2, LD 2,6 . / v lednu 2018 tedy po dvou měsících od ukončení chemoterapie jdu na PET CT a nový odběr krve.. Chtěl bych Vás tedy požádat o informaci co může následovat pokud bude i PET CT v pořádku stejně jako bylo doposud CT a bude stále zvýšený AFP marker ? Předem velice děkuji a přeji hezký den. Dan

Pokud je zvýšený AFP, poukazuje na přítomnost živé nádorové tkáně, při tak nízkých hodnotách nemusí být CT pozitivní (vyšetření je limitováno rozlišovací schopností CT). PET CT by mohlo pomoct. Pokud bude odhaleno ložisko, tak dle lokalizace by bylo vhodné jeho operační odstranění. Jelikož je AFP pozitivnbí i přes aplikovanou chemoterapii, zřejmě bude zvažována chemoterapie 2.linie. Ale to Vám vysvětlí Váš onkolog.

Lukas Kupka, 12.12.2017, 22:34:20

Dobrý den Chci se zeptat o co by se mohlo jednat. Na varleti mám 2 žilky které jsou zkrabatělé, 1,5 cm dlouhé a skládají se z asi 10 tenkých žilek. 100% to není nadvarle. Na jedné straně mám malinka tou bulku, ještě jednu mám pod nadvarletem a je malá asi jako hlavička špendlíku. Když si varleti prosvítim tak v místě těch žilek to varleti neprosvítim. Co by mohli být ty žilky? Děkuji za odpověď

drobná varikokéla

Bulka

Karel zach, 07.12.2017, 20:26:01

Dobry den .asi pred 10 dny jsem si na pravem varleti nahmatal bulku velkou asi 6mm.bulka je pevne spojena s varletem a je symetricka tvrda a silnejsim dotyku trochu bolestiva.muze se jednat o rakovinu?dik za info

ne, myslím že ne

Mtouš Hřebík, 29.11.2017, 15:18:10

Dobrý den je mi 15 a měl jsem nesestouplé varle. Je v pořádku že je jedno větší než druhé. Předem děkuji za odpověď.

ano, je to normální