Poradna

Bojíte nebo stydíte se na něco zeptat? Zkuste anonymní internetovou poradnu, kde vám odborníci pod vedením primářky dětské onkologie v Brně MUDr. Viery Bajčiové, CSc. zodpoví vaše dotazy. Na dotazy se budeme snažit zareagovat v co nejkratším termínu.

Vložit nový dotaz

povinné položky

Levé varle

Martin Zeman, 04.02.2017, 12:34:17

Dobrý den, po sprchování mám jedno varle níž než druhé. Nic na varleti nenahmatám, což potvrdil můj obvodní lékař. Jen tam mám jako pletenec žil. A to levý mám jakoby ve vodě. Děkuji za odpověď

je to normál ní nález a není nutné nic řešit

Luky, 22.01.2017, 22:25:35

Dobrý den, zhruba před týden jsem si nahmatal bulku na vrchní části levého varlete. Je zhruba 2 mm velká a dá se s ní trochu hýbat. Nijak mne neobtěžuje, žádnou bolest ani jiné problémy nepozoruji. Před 4 lety jsme prodělal operaci varikokély. Nyní je mi 19 let. O co by se mohlo jednat? Je třeba to akutně řešit? Mockrát děkuji z odpověď.

2mm není nutné nijak řešit, pouze sledovat

Levé varle

Karel, 09.01.2017, 18:17:05

Dobrý den,chtěl bych se optat,zda je to nebezpečné či nikoli.Už delší dobu mám okolo levého varlete zhluk měkkých žil a ta hlavní co vede od varlete do podbřišku je nějaká šiřší.Když déle stojím,tak je ten zhluk spíše pod varletem a začne mě svědit a jakoby pálit šourek v tom místě kde leží na dně pytle doprovázený pocitem jakoby těžkého varlete co se mi snaží utrhnou tu žílu z podbřišku.Ten jakýsi zhluk je v šourku po prohmatání i viditelný.Děkuji předem za odpověd a případnou radu jak dál postupovat

je to varikokéla, není nebezpečná. Pokud dělá potíže v podobě bolestí či jiné, doporučuji kontaktovat urologa ke zvážení případného operačního odstranění varikokély

Dotaz

Marcela Kommová, 06.01.2017, 11:48:11

Dobry den,obracim se na vas s dotazem ohledne meho muze.V roce 2005 mu byla diagnostikovana rakovina varlete,v te dobe mu bylo 19 let, podtoupil odstaneni jednoho varlete a naslednou chemoterapeutickou lecbu. Koncem roku 2008 se nemoc bohuzel vratila (zvysene onko marekry a na Ct prokazany pozitivni uzliny v brise),proto byla nutna dalsi chemoterapeuticka lecba, nasledne odstraneni uzlin v brise,zajistovaci chemoterapie a nekolik cyklu ozarovani v miste odebranych uzlin.To vse podstupoval v roce 2009. Od zacatku roku 2010 dochazi muz na pravidelne kontroly ( odmer markeru, kontrolni CT a konzultace s onkologem).V polovine listopadu tohoto roku muz opet podtoupil standardni prohlidku (odber onkomarkeru a CT).Na onkologii mu byly sdeleny tyto vysledky cituji: markery v poradku, CT mala 2mm tecka na plicich (pry zmeny ve vazivove tkani). Kdyz se muz zeptal pani doktorky, jesli to muze byt metastaze nebo dalsi nador, jeji odpoved byla:namyslim si. Na dalsi kontrolu( odber markeru a CT) posila muze opet za pul roku.Muj dotaz zni,jestli je tento postup spravny, jestli by muz nemel postoupit dalsi vysetreni (biopsie?, drivejsi odber markeru,drivejsi CT). Je mozne, ze je nalez metastaze nebo dalsi novy nador.A jake je u toho druhu onemocneni vlastne pravdepodobnost, ze muj muz bude zdravy a dozije se vysokeho veku.Predem se omlouvam za tolik dotazu, ale o meho muze se moc bojim. Mnohokrat dekuji za vasi odpoved. Preji hezky zbytek dne.

Děkuji za dotaz, v první řadě 2mm tečku na plicích skutečně nelze brát jako metastázu, zvláště pokud jsou markery negativní. U nádorů varlat, které produkují nádorové markery, jsou tyto nesmírně ciltivé a obvykle se jejich hladiny zvyšují dřve, než lze nějaký nádor vůbec najít na zobrazovacích vyšetřeních (CT). Takže pokud jsou markery negativní, neměla by jsem strach. Navíc, 2 mm tečku by chirurg ani při operaci vůbec nemusel najít. Byla by to zbytečná zátěž organizmu. Váš manžel má šanci na dlouhodobé přežívání 80 - 85 %.Pokud máte moc velký strach, lze udělat nádorové markery s odstupem 3 měsíců. Důležité je pokusit se příliš nestresovat aby jeko kvalitu života neovlivňovala karcinofobie. Je to už 8 let od poslední léčby, takže pravděpodobnost návratu nemoci se snižuje. Přej Vám hodně štěstí a především zdraví

Varikokéla

Dominik D., 05.01.2017, 17:40:24

Dobrý den.. Chtěl bych se ještě zeptat, jestli může cca 6mm varikokéla vymizet.. Děkuji za odpověď.

ne, nevymizí

Varle

Eva, 29.12.2016, 21:59:39

Chci se zeptat můj přítel má odebrané jedno varle a chtěl by vědět zdali by mohl dál sexuálně žít bez obou varlat.Nyní je to v pořádku,ale má obavy o to druhé a co by to udělalo s naším sexuálním životem.Děkuji Navrátilová

no bez obou varlat se samozřejmě žít dá, ale potřeboval by hormonální substituci, jinak bude z něho kastrát, eunuch, a tedy i libido by kleslo a sexuální život by to ovlivnilo.

Dominik D., 27.12.2016, 22:41:02

Omlouvám se za časté dotazy ale chtěl jsem ještě dodat že mě asi cevka v šourku neboli. Zdá se mi jako kdyby na ni byla malá bulka nebo by byla cevka zvětšená. Rano mi přišlo že je vše v pořádku ale teď večer je zas zvětšená. Děkuji za odpověď.

NENÍ to nutné řešit

pravé varle

Martin, 27.12.2016, 18:33:21

Dobrý den, je mi 24 a na pravém varleti a ze spod, takové nepravidelné kuličky, nebolí to, a penis nebolí, levé varle je čisté. děkuji za odpověd (těch kuliček je tam hodně) a je tam též hrbolatý utvar větší 1cm ale přímo na varleti(kouli) není. děkuji za odpověď

to mohou být zduřené mazové žlázky ve stěně šourku, pouze pokud by se zvětšovaly nebo se nějak měnily v čase, byla by vhodná návštěva lékaře

Dominik, 27.12.2016, 00:45:43

Dobrý den. Nedávno mi našli spermatokelu na levém varleti(cca 8mm). Všiml jsem si že mám uvnitř (v pytli) zvětšenou zilku nebo žlázu(nejsem si jistý jak se to jmenuje) která vede do varlete(má asi 5mm) místy větší a někde menší. Řekl bych že se žilka bulky nedotýká. Avšak na tu mi nic neřekli, možná si ji doktorka nevšimla.. no, nevím. Děkuji za odpověď.

může to být drobná varikokéla, nic závažného, není to nutné řešit ani operovat ani nic jiného

chámovod

olda, 24.12.2016, 16:24:44

dobrý den, prosím o radu. Je mi 70 a jsem dva měsíce po operaci kýly, pravé varle bylo dlouho bolestivé a chámovod byl zduřelý. Teď bolest varlete povolila ale bolí stále. Zneklidňuje mě ale chámovod. Je tvrdý a průměr cca jako propiska. Někde jsem četl něco o kalcifikaci - myslíte že to je můj případ ? Můj chirurg krčí rameny a říká - uvidíme. Moc děkuji za názor

promiňte, ale jsem dětský onkolog a ne urolog, takže s problémy jako je ten Váš nemám žádné zkušenosti. Někdy, když jsou po operaci přítomny otoky nebo do okolí chámovodu mohlo nakrvácet, tak než se to vstřebá, může to trvat nějakou dobu. Víc Vám, bohužel, nemohu pomoci